A dorozsmai vásár

Ha Ön szereti a régiségeket, szívesen vadászik igazi kincsekre, és történetesen a hónap második vasárnapján van éppen Szegeden, akkor a dorozsmai kirakodóvásárt semmiképpen ne hagyja ki!

 Dorozsma 1838-ban V. Ferdinánd királytól nyert jogot vásárok tartására, igaz akkor még csak évi négy
alkalommal. Ma már a több mint 180 éves hagyománnyal bíró kirakodóvásárt minden hónap második
vasárnapján megrendezik.

Kiskundorozsma Szegedhez tartozik, így akár helyi buszjárattal is kényelmesen kijuthatunk ide. A 36-os jelzésű busz megállója mindössze 100 m-re található szállodánktól. A busz a „Vásártér” nevű megállónál, szinte a bejárat előtt tesz le minket.

Itt aztán tényleg van minden. Mindenki kénye-kedve és gyűjtési szenvedélye szerint válogathat. Az utóbbi időben felfedezték magunknak a lakásfelújítók és lakberendezők is, mert a régi antik, vagy éppen retro tárgyaknak most nagy divatja van.

Személy szerint nekem a szép porcelánok, a finom vonalú üveg holmik – legyen az tálka, tányér, váza vagy pohár – a gyengéim, de már tényleg vettem itt rézmozsarat és szenes vasalót is. A család férfitagjai a szerszámoknál gyengülnek el rendszerint. Több garnitúra (pontosan négy!) közel azonos méretű satu sorakozik már otthon, mert hát olyan jó áron meg lehetett kapni, hogy képtelenség volt otthagyni. 

Néhány hasznos tanács kezdő vadászoknak:

  • Legkésőbb kilenc és tíz óra között érdemes kint lenni, mert 11 óra után már kezdenek az árusok szedelődzködni.
  • Ha későn érünk oda, már csak a pakoló árusokkal találkozunk.
  • Alkudni viszont akkor lehet a legjobban, amikor már csomagolnak elfelé.
  • Reggelire csak annyit együnk előtte, hogy jusson hely a „kötelezően fogyasztandó” lángosnak is.
  • Ha valami nagyon megtetszik, és hezitálunk, inkább vegyük meg azonnal, mert nem sok esély van rá, hogy később visszatalálunk.
  • Alkudni kötelező! (Habár néha olyan potom pénzeket mondanak, hogy az embernek nincs képe hozzá.)
  • A tapasztalatlan, autóval érkező először megretten a környező utcák mindkét oldalán sűrűn sorakozó gépkocsik látványától, pedig nem kell. Kényelmes, tágas, ráadásul ingyenes parkoló áll rendelkezésre, közvetlen bejárattal a Vásártérre az északi oldalon. Csak ezt szerencsére nem sokan tudják.

Németh Ildikó, Szeged, 2021.08.08

Iratkozzon fel hírlevelünkre: